Van het Hunzedal en verder...

22/05/2021

Dit jaar behaalden Mayk-Cery van het Hunzedal en My Floor van het Hunzedal het definitieve sportcertificaat van het EAFS. Fokker en eigenaar is Roel van den Bos. 
In het EAFS-ledenblad verscheen een mooi verhaal over de succesvolle fok- en sportstal en het Team VDB's.

Veel leesplezier!


 

Van het Hunzedal en verder…….

 

In 2005 schreef ik een artikel voor het blad “Het Showpaard”. Toen sprak ik over de weloverwogen keuze Friese merrie Boukje van het Oosterland te laten dekken door Dark Ynte. Inmiddels al weer enige jaren later kan ik met zekerheid zeggen dat dat een hele goede keuze is geweest. Nu, maar liefst acht sportcertificaten later, is dit een prachtige aanleiding om eens terug te kijken op daar waar het allemaal begon, maar vooral waar we nu staan. 

 

Onze fokkerij is begonnen met stammerrie Boukje van het Oosterland. Boukje kreeg een sportcertificaat vanuit de KFPS en is een dochter van de hengst Jakob 302 (Sport). Uitgangspunt van onze fokkerij is het fokken van sportpaarden en deze ook uit te brengen in verschillende disciplines als dressuur, mennen en samengestelde men wedstrijden. Niet gelijk werd gedacht aan de Arabo Fries en het eerste veulen dat bij ons geboren werd, was dan ook een Fries. Hij kreeg de naam Perke van het Hunzedal. Perke liep zeer verdienstelijk in het dubbelspan en behaalde met mijn zoon Robert-Roel van den Bos het sportcertificaat SMW bij het KFPS. Sportpaarden hebben uithoudingsvermogen nodig, iets waar de Fries over het algemeen niet om bekend staat. En zo ontstond de wens hier een weldoordachte verandering in aan te brengen. 

 

Het eerste Arabo Friese veulen van Boukje van het Hunzedal is P.Pyriet van het Hunzedal. Tegenwoordig beter bekend als PP, welke zeer succesvol wordt uitgebracht door Jacques Poppen in de mensport en hierin ook Wereldkampioen werd bij de Para-menners. Niet alleen in de mensport laat deze ruin zich goed zien, ook in de dressuursport wordt hij door zijn amazone Eva Poppen zeer succesvol uitgebracht in de klasse ZZL. De combinatie Boukje met Yk Dark Ynte bracht nog een succesvolle nakomeling voort genaamd Vloor-Ynte. Deze Elite merrie is meervoudig Z2 geklasseerd in de dressuursport. Later werd Boukje gedekt door Yk Dark Danilo en uit deze combinatie kwam Bo-Cery. Bo-Cery is net als Vloor-Ynte een Elite merrie en Z2 dressuur geklasseerd. Inmiddels is Bo verkocht en vormt zij een mooie combinatie met Truus van der Horst.

 

Diverse (Arabo) Friese hengsten hebben bij ons in training gestaan zoals Aaron, Eelke-Hipke en Udo. Eelke-Hipke was zeker niet de makkelijkste in de omgang, maar een geweldige beweger! Mark van de Donk bracht deze hengst lange tijd in de dressuursport uit. Eelke-Hipke werd later ook ingezet in onze fokkerij. Zo ontstond uit combinatie Vloor-Ynte met Eelke-Hipke de merrie Ikke van het Hunzedal. Later bracht Vloor-Ynte de merrie My-Vloor (v Eelke-Hipke) ter wereld. Ook Bo-Cery werd gedekt door Eelke-Hipke, hieruit kwam Mayk-Cery. Ikke is onder Willemijn Diekema onderweg naar de lichte tour en heeft hiermee inmiddels ook het sportcertifcaat behaald.

 

Niet alleen PP en Ikke hebben zich bewezen in verschillende disciplines. De verschillende VDB’s (Van den Bos) Arabo Friezen hier op stal worden ook actief uitgebracht in de dressuur- en mensport. Als fokker is het fijn om te zien dat de hengstkeuze die je maakt ook daadwerkelijk zo uitpakt in praktijk. Daarom is het uitbrengen in de wedstrijden ook een mooie graadmeter. De paarden krijgen eerst alle tijd zich te ontwikkelen, om zo volledig uit te groeien tot een happy athlete. Team VDB’s bestaat uit een aantal enthousiaste amazones/menners die elke dag met veel plezier de paarden trainen. En plezier, dat is waar het uiteindelijke natuurlijk allemaal om draait. Lysanne de Jong behaalt zeer goede resultaten met My-Vloor van het Hunzedal (Z1 dressuur/ZZ mennen) en Maysee van het Hunzedal (Z mennen). Beide merries lopen nu ook in het dubbelspan. Lisanne de Jonge is haar groom. Stephanie Langbroek rijdt met Mayk-Cery van het Hunzedal in de klasse Z2 dressuur. Lillian van den Bos rijdt Vloor-Ynte van het Hunzedal en daarnaast ook haar Westfaler ruin Benjamin Button. Naast amazone is Lillian ook Osteopaat en houdt zij onze paarden soepel. 

 

De wens om de problemen met uithoudingsvermogen en temperatuur te voorkomen is uitgepakt zoals gehoopt. Voor de fokkerij is het belangrijk te noemen dat de merries minstens zo belangrijk zijn als de hengsten. Daarnaast moet er altijd rekening gehouden worden met het percentage aan Arabieren bloed, alsook de eigenschappen die genetisch worden vererft. Met de paarden die nu in de sport lopen zijn mooie successen geboekt. Op dit moment staat er nog een 3 jarige zoon van Vloor-Ynte te wachten. Hij zal dit najaar rustig aan zadelmak gemaakt worden. Ook staat er nog een 1 jarige dame, genaamd Noor van de Vaerenvelden (v. Jasper 366). Van beide hebben wij zeer hoge verwachtingen. 

 

In het Noorden zijn er verschillende combinaties die rijden met een Arabo Fries in het enkel- of dubbelspan. Helaas worden er door Corona geen wedstrijden georganiseerd. Wij kijken er erg naar uit om weer van start te mogen met onze paarden! 

 

Roel van den Bos en Team VDB’s.