Toelichting aanvaarde hengsten

23/03/2016

Voor vier hengsten heeft het juryteam, tijdens de keuring in Neerpelt, op 13 maart l.l. een gunstige beoordeling afgeleverd. Hiermee worden deze hengsten "onder voorbehoud" aanvaard als stamboekhengst.

“Onder voorbehoud” betekent concreet dat de eigenaars binnen de 28 dagen, na de aanvaarding door de jury, nog een veterinair verslag dienen in te leveren waaruit blijkt dat er geen erfelijke gebreken zijn vastgesteld met daarbij een volledig set foto’s en een röntgenologisch rapport. Ook een gunstig spermarapport en CEM testrapport wordt gevraagd voordat de hengsten effectief opgenomen worden als stamboekhengst.

Van deze hengsten wordt tevens het DNA patroon vastgelegd. Er wordt nagegaan of ze homozygoot zijn. Ze worden ook getest op SCID, CA en vosfactor, deze testen gebeuren bij het labo Dr. van Haeringen in België. 

Hierna brengen wij per hengst de toelichtingen vanwege de jury bij de aanvaarding van de kandidaat hengsten, ook geven wij een analyse van de bloedlijnen aan de hand van de afstamming.

 

Ra’Id J.W.   18,75/81,25%  Arab/Fries 

Een hengst met veel ras en uitstraling, met aansprekend hoofd. Hals, van vorm en lengte goed, met vodoende neklengte. Rug lendenen en croupe zijn goed. Voor en achterbeen goed gesteld achterbeen iets te lang. Stap is voldoende ruim en heeft souplesse, draf is ruim. De hengst heeft een makkelijk galop.

 • Ra'id J.W. 's volle  broer Xander J.W. is nu Z1 met winstpunten en ZZ mennen met drie winstpunten. Dempsey JW ( halfbroer) is nu ZZ-mennen met drie winstpunten en werd onlangs noordelijk kampioen mennen tweespan in de klasse M.
 • Stamboekmoeder Hedwig W  lijkt maatverhogend te vererven. De stokmaat in de lijn ligt gemiddeld ruim boven de 1.60m. Stam 27, de merriestam van de moeder, geeft werklustige paarden en heeft veel sportpaarden gebracht, zowel in tuig als onder het zadel. Predikaatrijke en vruchtbare stam. De hengst Jacob geeft goede rastypische gebruikspaarden .
 • Vaderszijde: de friese merrielijn komt uit stam 103  goede stam met veel preferente merries. Sportbloed via vaderzijde Yk Dark Danilo def. sport ,  Shiva iben Gharib def.sport haar moeder Rachel def. sport.

 

Dark Vredestichter 25/75% Arab/Fries

Exterieur, gangen en bloedlijn verdienen een +.  Een hengst met ras en uitstraling, met een goede bovenlijn. Het hoofd is aansprekend, de hals heeft een goede vorm en lengte. De rug, lendenen en croupe zijn goed. voorbeen is onderstandig, het achterbeen is goed gesteld. De stap is vlot en ruim , de draf is ruim en lichtvoetig; De hengst liet zich goed rijden met 3 goede gangen, galop iets gehaast maar met goed opgerichte houding.

De hengst kan goed bewegen, is zeer werkwillig en heeft een koel hoofd.. Met  25 % Arabisch bloed heeft deze hengst het voordeel dat, in combinatie met een passende merrie, zijn nakomelingen een aanzienlijk % Arabisch bloed voeren en daarbij genieten van de goede bloedlijnen van de voorouders in de sport, ster, preferent. De hengst geeft een goede richting aan naar het EAFS-sportpaard van de toekomst.

 • Zowel van moederszijde als vaderszijde dezelfde merrielijn uit stam 103, goede stam met veel preferente merries. Ook de andere merriestammen 43 en 15 staan garant voor veel fok, vruchtbaarheid en kwaliteit.
 • De merries in de moederlijn zijn rond de 1.60m.
 • Sportbloed met name via vaderszijde Lolke sport, Shiva Iben Gharib, Rachel en Reitse en via de moeder Diuwke die eveneens de moeder is van Dark Romke en via Hearke. Met name in tuig.
 • De sterk verervende hengstenlijnen Oege/Wessel, Reitse/Hearke, Hearke/Mark en het Jarich en Ritske bloed staan voor werkzame paarden met goede karakters.

 

Dark Bravoure van het Briesend Hof  18,75/81,25% Arab/Fries

Bij deze hengst was de jury aanvankelijk aangenaam verrast door de gangen. De hengst beweegt sterk, is werkwillig en tactvolle maar is qua exterieur gebouwd naar het oudere type. Het hoofd is sprekend, de hals goed van vorm en lengte met veel bespiering in de bovenlijn en veel neklengte. De rug en lendnenen en croupe zijn goed bespierd. Het voorbeen is wat kort. Het achterbeen is goed gesteld. De stap is voldoende ruime. De draf wordt met veel houding en ruimte getoond. Bij de presentatie laat de hengst 3 goede ruime gangen zien met een mooi  gedragen galop.  Door zijn gangen in de eerste en tweede bezichtiging aan de hand is deze hengst goed bevonden mede door de goede bloedvoering van de vader sport, ster, preferente voorouders. Via moeders kant is er  vanaf de derde generatie een betere bloedlijn. Deze hengst zal, in combinatie met merries die al ogen naar het beeld van het toekomstige sportpaard, een goede invloed op het stamboek hebben.

 • Moeder is veulenboekmerrie.
 • Paarden in de merrielijn zijn gemiddeld rond de 1.58 – 1.60m.
 • Merrielijn moeder is stam 2. Vanaf de 3e generatie is sprake van veel fok, vruchtbaarheid en predicaten. Geen directe sportpredicaten vanuit de directe moederlijn. Wel prestatiebloed via Tsjerk/ Wijkje ster/preferent/prestatie en via vaderskant Karel die uit de prestatielijn Fabiolaa ster/preferent/prestatie komt. Met name tuigpaarden.
 • Van vaderskant veel sportbloed van de EAFS paarden, 3 generaties opeen.
 • Veel invloed van de sterk verervende preferente hengstenlijn Tsjerk-Feitse-Jochem, Folkert-Feitse-Jochem, Dirk-Hearke, Reitse-Hearke en Ritske bloed via o.a. Romke. Naar verwachting moderne paarden met werklust. Paarden met Tsjerk bloed zijn doorgaans niet de beste stappers. Het Jochem/Ritske bloed vererft goed op exterieur.

 

Azlan du Monty 25/75% Arab/Fries

Deze hengst was aanvankelijk een discussie-hengst,  toch werd de jury gecharmeerd door de goede gangen, de ongedwongen werklust en het correct gedrag doorheen de keuring. 

Het hoofd is voldoende aansprekend. De hals goed van vorm met veel bespiering maar zou wat meer lengte mogen hebben. De rug en lendenen zijn goed bespierd met een opvallend mooie croupe. Het voorbeen is iets kort en week gekoot, het achterbeen is recht. .Het beenwerk heeft veel bot. De stap wordt met ruimte en souplesse getoond; De draf is ruim met souplesse en veel buiging in de gewrichten. In de presentatie laat de hengst een goed karakter zien en toont 3 ruime, soepele gangen met een mooi gedragen galop.

De jury heeft deze hengst van het barokke type aanvaard door zijn goede gangen, karakter, tactvol en zijn goede bloedlijnen via de voorouders; sport, ster, preferent en zijn hoog % Arab bloed (25%).

 • Zowel van vaderszijde als moederszijde veel sport/prestatie bloed, ook op Grand Prix niveau.
 • De Friese merrielijn van moederzijde stam 152 begint pas vanaf de 3e generatie.
 • De invloedrijke merriestam 15 zit verankerd in zowel de vaderlijn als de moederlijn. Het sterpercentage in deze lijn ligt op 42%. Vanuit vaderskant zit eveneens de fokzekere invloedrijke merrielijn 103. Het sterpercentage in deze lijn ligt op 34%.
 • Veel invloed van de zogenaamde ‘vrije bloedvoering’ hengsten Ritske en Wessel en van moederszijde Ulrig.
 • Gemiddelde stokmaat ligt ruim boven de 1.60m.