Rastypische Ayla Algemeen Dagkampioen stamboekkeuring EAFS in Oldenkerk

20/08/2016

Zaterdag 6 augustus vond de stamboekkeuring van het Europese Arabo-Friezen Stamboek, het EAFS, plaats in Oldenkerk. Er was veel publieke belangstelling en de aanwezigen konden genieten van een afwisselend programma met een goede kwaliteit paarden.

Tot beste veulen werd uitgeroepen het mooi gemodelleerde en met veel veer bewegende merrieveulen Ayla. Het kampioenschap 3-jarige en oudere merries ging naar de fraaie Eelke Jasmine. In de strijd om het dagkampioenschap kon Eelke Jasmine echter niet op tegen de met veel bravoure door de baan dravende Ayla die dan ook tot algemeen dagkampioen werd uitgeroepen. Hiermee volgt ze haar moeder op die deze titel twee jaar geleden op haar naam wist te schrijven.

Er werden 3 merrieveulens aangeboden en 1 hengstveulen, allen van Yk Dark Rico S. Wat opvalt is dat het goed ontwikkelde, hoogbenige veulens zijn die goed in het rechthoekmodel staan en veel rasuitstraling hebben. Alle 4 keerden zij huiswaarts met een eerste premie. Aan kop bij de merrieveulens catalogusnummer 7, Ayla (Yk Dark Rico S x Lexus van de Veedijk), fokker/eigenaar C.P. Bisschop uit Hoogeveen. Ayla is een veulen met een goede bouw en veel ras. De stap is ruim voldoende en in de draf is sprake van oprichting met veel ruimte en goed achterbeengebruik. Op de tweede plaats catalogusnummer 8, Amy v.d. Zathe van Diepensloot (Yk Dark Rico S x Aukje Friesian), fokker/eigenaar M.J. Feenstra, Stavoren. Amy is een hoogbenig veulen dat goed in het model staat maar in de lendenpartij wat meer aangesloten zou mogen zijn. De stap is vlot en de draf toont veel veer waarbij het voorbeen iets meer kniegebruik zou mogen tonen. De galop is goed. Als derde opgesteld catalogusnummer 9, Amber v.d. Zathe van Diepensloot (Yk Dark Rico S x Wanda K), fokker/eigenaar M.J. Feenstra, Stavoren. Amber is met 3 weken nog erg jeugdig. Ze heeft een mooi hoofd en mooie kap en toont veel uitstraling. De stap was lastig te beoordelen maar de draf toonde voldoende veer en de galop is goed.

Het enige hengstveulen dat ter keuring werd aangeboden was catalogusnummer 10, Allegro v.d. Zathe van Diepensloot ( Yk Dark Rico S x Dark Tess v.d. Zathe van Diepensloot), fokker/eigenaar M.J. Feenstra te Stavoren. Allegro staat goed in het rechthoekmodel, heeft een mooi front en veel uitstraling. De stap is voldoende ruim. In draf is sprake van een voldoende ondertredend achterbeen maar zou wat meer schoudervrijheid mogen tonen.

 

Van de twee aangeboden 3-jarigen kon catalogusnummer 4, Rebelle Berber (Odin x Berber Freukje), fokker/eigenaar T. Meinders, Zuidbroek, helaas niet worden opgenomen in het stamboek omdat ze te klein was gemeten.

 

Catalogusnummer 11, Regina van ’t Oosterzand (Dark Waterspoon x Tialda fan Algrastate), fokker/eigenaar M. van Dijk-de Groot te Oldekerk, is mooi in het front maar wat week in de rug en lendenpartij. De stap is goed en de draf voldoende ruim waarbij wel sprake is van voldoende kniegebruik maar meer stuwing vanuit de achterhand zou mogen komen. Zij kreeg een tweede premie toegekend van de jury.

 

Bij de 4-jarige en oudere merries kon de jury 2 eerste premies kwijt. Aan kop catalogusnummer 3, de 5-jarige Eelke Jasmine van de Oosterzanden (Eelke-Hipke x Hera), fokker: L.F. Mollema, eigenaar T. Landman-v.d. Rijet te Hornhuizen. Eelke Jasmine staat voldoende in het type en heeft een mooie bovenlijn. De stap is vlot en voldoende ruim. De draf is krachtig maar wat gehaast. Op de tweede plaatst catalogusnummer 12, Doutzen van ’t Oosterzand (Dark Romke x R-Wiejan), fokker A.J. Wielsma, eigenaar M.J. Feenstra te Stavoren. Doutzen is zeer aansprekend in het front maar het middenstuk zou sterker kunnen. Het voorbeen is wat kort en hol. In beweging waardeert de merrie zich op, de stap is vlot en de draf ruim met een goed voorbeengebruik en actief achterbeen. De overige merries kregen een tweede premie.

 

Voor de rubriek Bestgaand Rijpaard hadden zich zes combinaties aangemeld. Yoran P kwam met amazone Laurelin Ritzema als beste uit de bus. Er werd gereden in koppels van 2 tussen de verschillende rubrieken door wat voor afwisseling in het programma zorgde. In de pauze was een leerzame clinic met de dekhengst Yk Dark Rico S waarbij door Christa Wielsma en haar instructrice Marieke Bloem nader werd ingegaan op zijn training en opleiding als sportpaard.

 

Met dank aan fotografe Claudia Dermois!