Louigi aanvaard voor EAFS-Testboek/Sportboek

01/04/2015

Tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring van het Europese Arabo Friezen Stamboek heeft de hengst Louigi de drie bezichtigingen met glans door lopen en wordt de gitzwarte met een stokmaat van 1,65 meter aanvaard voor het Testboek/Sportboek.

Louigi voert via zijn vader Topspeed Perry, bekend als Perekat, 50% Orlov-bloed. Zijn moeder is de Arabo-Friese merrie Topspeed Uniek V: Yk Maximus 006 (V: Yk Dark Danilo 001) - M: Grytsje Sibrich (V: Fetse 349). Deze afstamming laat na de 50% Orlov eveneens 6,25% Arabisch en 43,75% Fries bloedvoering noteren.

Louigi is in 2011 geboren op de stoeterij Jelle's Home in het Limburgse Neerpelt bij de familie Groenen-Gevers.
Moniek Gevers, de dressuuramazone van Jelle's Home, vertelt:"Louigi is een halfbroer van onze hengst Jelle. Als veulen viel Louigi al snel op door zijn actief en speels gedrag maar ook door zijn sterke aanhankelijkheid in de omgang en zijn ruim gedragen draf. Wij beslisten als snel om hem hengst te laten en Louigi voor te brengen op de keuring. Ik maakte hem als driejarige zadelmak wat nooit enig probleem opleverde, het was alsof hij altijd een zadel had gedragen. De dressuuropleiding verloopt gunstig en dit jaar zal ik Louigi uit brengen op dressuurwedstrijden."

In het rapport van de juryleden Jan ter Mors en Jos van de Wal lezen wij: "Chique rassige hengst staat goed in het rechthoekmodel. Sprekend hoofd. De hals is lang en hij heeft een mooie schoft schouder partij. De rug is goed van lengte en bespierd. Het beenwerk komt hard en droog over. De stap is ruim en soepel. De draf is ruim, maar met nog weinig draagkracht."

Testboek/Sportboek hengsten worden aanvaard om een veelbelovende bloedverversing in het Arabo-Friese ras te brengen. Na de aanwijzing door de jury dient de hengst nog een laatste onderdeel van het keuringstraject af te leggen, namelijk de veterinaire Röntgentesten, CEM , CA-testen en spermatesten. Zijn deze tests positief dan is de hengst definitief goed gekeurd als dekhengst.
Indien de producten van Testboek/Sportboek hengsten voldoen aan de vereiste percentage bloedbegrenzing en de rasomschrijving van het hoofdstamboek worden ze ingeschreven in het hoofdstamboek.