Ik en onze Arabo

04/07/2015

Mijn naam is Eva Poppen, wonende te Froombosch in Groningen, ik ben “de vrouw van” Jacques Poppen, de paramenner die in 2014 wereldkampioen is geworden met de Arabofries Yk P. Pyriet van het Hunzedal (Dark Ynte x Jakob 302)

Als echte Friese Paarden liefhebber was het voor mij slikken dat mijn man, Jacques , met een KWPN Tuigpaard wilde gaan rijden in 2009. In 2008 is hij wereldkampioen geworden met onze Friese merrie Nienke fan de Garelanden (Atse 342x Teake 273), ondanks onze uitgebreide zoektocht naar een opvolger voor Nienke hebben wij geen zuivere Fries kunnen vinden met de potentie voor het zwaardere werk, dus week Jacques uit naar een tuigpaard. Dat werd geen succesvol verhaal, het paard was talentvol maar ook levensgevaarlijk dus we namen na 1,5 jaar afscheid. En wat dan???

Gelukkig kwam toen Yk P. Pyriet van het Hunzedal, PP, op ons pad. Gefokt door Roel van de Bos uit Zuidlaarderveen en opgeleid door diens zoon RobertRoel van den Bos. RobertRoel bood ons PP aan in de zomer van 2011. Jacques trainde een paar keer samen met RR en al snel waren we om. PP had reeds 4- en 2 span ervaring opgedaan in de samengestelde menwedstrijden en de partner van RR, Mark van de Donk, had PP succesvol onder het zadel uitgebracht. Voor ons is PP ideaal omdat het koele karakter heeft van een echte Fries op momenten dat er stress is en toch net dat beetje extra wat nodig is in de samengestelde wedstrijden. Bovendien is het zowel een fijn men- als rijpaard en dat zochten we in onze toekomstige mentopper! Nu kan ik hem in de winter doorrijden als het voor Jacques lastiger is om te trainen.

2012 was het WK paramennen in Breda en daar reed Jacques al mee met PP en behaalde individueel zilver en met het team brons. In 2014 was het WK in Sandringham in Engeland en daar werd Jacques met PP wereldkampioen individueel en met het team zilver.

Onder het zadel is PP Z2 startgerechtigd en hij won reeds vele wedstrijden zowel onder het zadel als voor de koets. Voor de koets is PP Z dressuur en M vaardigheid. We doen veel aan promotie voor het paramennen en overal waar wij onze demo doen komen mensen naar ons toe om te vragen tot welk ras dit prachtige paard behoort. Iedere keer is het een feestje om met dit paard te werken en ik hoop dat vele mensen ditzelfde kunnen vinden in hun Arabofries. PP verdiende zijn sportpredicaat met het samengesteld mennen, dressuur onder het zadel en dressuur voor de koets. Reeds in 2013 voldeed hij aan de gestelde eisen om zijn voorlopig predicaat om te zetten in een definitief en dik verdiend sportpredicaat.

PP komt uit een succesvolle foklijn van Roel van den Bos met als moeder Boukje van het Oosterland (Jakob 302 x Tjalling 235), zij verdiende het sportpredicaat in het samengestelde mennen.

Boukje heeft een aantal veulens gebracht, drie volle friezen van leffert 306p sport

Perke van het hunzedal 1997, liep in dubbelspan tot in klasse 4 is oa Nederlands kampioen samengesteld mennen geweest en verdiende daarin zijn sportpredicaat van het KFPS.

De Arabofriezenfokkerij is begonnen bij Roel van den Bos vanwege het steeds in marathonwedstrijden oplopen van wachttijden voor te hoge temperatuur te lang doen over herstel van hartslag/ademhaling. Enthousiast gemaakt door de familie Driessen en de prestaties van de Belgische mannen Gert Schrijvers en Jef Aerts die met hun vierspan meereden met de wereldtop is besloten om Boukje te laten dekken door Dark Ynte met als resultaat de in 2004 geboren Yk P.Pyriet van het Hunzedal.

In 2006 volgde Vloor Ynte van het Hunzedal inmiddels Elitemerrie en M2 dressuur onder het zadel. Haar eerste dochter Ikke van het Hunzedal (uit 2010 van Eelke Hipke) is eind april gestart in de B en behaalde reeds vele eerste plaatsen. In 2012 werd tweede dochter, My Vloor van het Hunzedal (Eelke Hipke) geboren en behaalde een eerste premie op de keuring.

Uit Boukje werd in 2008 Bo Cery van het Hunzedal (Yk Dark Danilo), Bo is eveneens Elite en M2 geklasseerd. Bo heeft een zoon van Eelke Hipke uit 2012, Mayk van het Hunzedal , die al zeer goed presteerde onder het zadel dit voorjaar.

In 2011 werd het laatste veulen van Boukje geboren van Dark Laes deze zet nu de eerste stappen in het aangespannen avontuur is werkwillig, leergierig en goed karakter.

Een bewezen sportlijn in de fokkerij geeft zeer fijne werkwillige en losse paarden. Ik hoop dat het Arabostamboek meer van deze lijnen heeft en dat er voor de toekomst mooie en fijne sportpaarden beschikbaar zijn. Zowel voor de mensport als onder het zadel. Want ook al heb ik mijn hart verloren aan het Friese paard, de Arabo is wel een superfijne variant daarop