Harry Streutker en zijn hengst Ra’Id J.W.

19/03/2016

Ra’Id J.W. presenteerde zich opmerkelijk tijdens de hengstenkeuring in Neerpelt en plaatste zich aan het hoofd van de vier aanvaarde kandidaten.

De 3-jarige zoon van Yk Dark Danilo voert 18,75 % Arabisch bloed en heeft de Friese stamboekmerrie Hedwig W (V: Jakob 302) als moeder. Ra’Id is op 14 maart 2013 geboren bij fokker J & J Winkelman in Gasselternijveen (Drenthe).

 

Eigenaar Harry Streutker uit Coevorden (Drenthe) is bijzonder fier over zijn jonge hengst en heeft destijds bewust gekozen voor deze bloedvoering.  

“Uit de moeder Hedwig W had ik al twee paarden aangekocht, die lopen bij mij in het vierspan. De oudste is de volle broer van Ra’Id en heet Xander J.W.. Dit paard is als ruin gekeurd en heeft het predicaat elite en behaalde het sportcertificaat in drie disciplines; internationaal samengestelde mensport, ZZ mennen en Z1 onder zadel. Zijn halfbroer Dempsey J.W. heeft ook een elite predicaat en heeft in twee disciplines zijn sport certificaat behaald;  in de samengestelde mensport en in ZZ mennen.

Speciaal op mijn verzoek heeft de fam. Winkelman de 18-jarige merrie nog een keer laten bevruchten van Yk Dark Danilo, waarbij van te voren was afgesproken dat het veulen voor ons was ongeacht het geslacht….

Gelukkig werd het een hengst veulen en een hele aparte, een luxe veulen met erg veel schwung. Hij is als veulen niet voor de keuring geweest omdat de moeder toen ziek was.

De familie Winkelman  doet ook aan opfok van jonge paarden en Ra’Id is daar gebleven in een groep van 5 hengsten, 3 Arabo-Friezen en 2 Friezen. Iedere als ik kwam kijken pikte ik onmiddellijk Ra’Id eruit omdat hij verreweg het beste paard was.”

 

Welke zijn de sterke eigenschappen van Ra’Id?
“Ra’Id is een bloedmooi paard met als sterke eigenschappen zijn gouden karakter en hoge dosis werklust. Ondanks dat hij nog maar drie is hebben wij hem wel beleerd voor de kar en het is een echt marathonpaard, hij weet van geen ophouden, hij blijft werken. Zijn karakter is gelijk aan dit van zijn familieleden, erg meegaand en vriendelijk, ze zijn goudeerlijk, maar je moet ze niet beledigen!

Deze eigenschappen zijn voor ons van groot belang maar voor de toekomstige fokker is het eveneens belangrijk te weten dat uit deze directe merrielijn 20 jaar geleden al vier paarden in het Friese vierspan van Leo Kraayenbrink  op internationaal niveau mee liepen.

Het blijkt dat dit prestatiebloed goed verankerd is want ook nu doen de nakomelingen het goed en eigenlijk nog beter want die presteren in meerdere disciplines erg sterk, dat is typerend voor de veelzijdigheid van de Arabo-Fries.”

 

En wat zijn de toekomstplannen?
“De naam Ra’Id blijft behouden, dit is Arabisch en betekent Leider, wat precies past bij dit paard.

Ra’Id is nog te jong om wat te mogen doen in de sport dus gaat hij eerst in de dekdienst, hiervoor wordt hij verhuurd. Na het dekseizoen komt hij weer naar huis en wij gaan hem uitbrengen in de sport, ik met mennen en een van mijn amazones is meervoudig Z gestart, die gaat hem uitbrengen onder zadel. Dat mag pas vanaf januari 2017 en daarna willen wij Ra’Id zowel bereden als aangespannen op het hoogste niveau uitbrengen wat kan en mag voor zijn leeftijd. En dan volgend jaar weer in de dekdienst.

Hij dient minimaal vijf jaar oud zijn voordat hij mee mag in het vierspan…. maar hij past er perfect tussen!”