Belgische EAFS-Stamboekdag levert topkwaliteit

30/09/2015

Net geen 100% van de aangeboden veulens en paarden werden de voorbije zaterdag in Neerpelt bekroond met een eerste premie! Een nooit geziene prestatie. De veulen- en stamboekdag was niet alleen een succes inzake kwaliteit van de voorgebrachte veulens en paarden, ook de organisatie op de terreinen van sport- en fokstal Jelle's Home verdient een eerste premie.

Zaterdag 26 september was een aangename nazomerdag in het Limburgse Neerpelt. Het team van Jelle's Home was al vroeg in de ochtend actief met het in orde brengen van de piste en de gastvrije ontvangst van de talrijke aanwezige bezoekers. De veulen- en stamboekdag genoot bezoekers uit België, Nederland, Duitsland en Polen.

Veulenkampioen

Negen merrie- en drie hengstveulens boden zich aan. Het was al direct merkbaar; hier in Neerpelt komen de toppers in de ring. De juryleden Jos van de Wal en Jan ter Mors namen hun tijd voor een objectieve beoordeling en klassering en kenden, na overdacht beraad, aan alle veulens een eerste premie toe. De absolute winnaar van het veulenkampioenschap is Wonder, een Arabo-Fries merrieveulen met 34,37% Arabisch bloed. Wonder heeft Topspeed Aswan (VV: Gedava Axe Arabe) als vader en de Arabo-Friese merrie Nynke (V: Yk Dark Danilo) als moeder (GMV: Teunis 332). Fokker en eigenaar is Louis Groenen.

Dagkampioen

Nanna D van fokker en eigenaar Dirk Van Royen uit Denderhoutem plaatste zich met een eerste premie A op  kop van de groep drie jaar en oudere merries voor opname in het stamboek en werd Ster. Nanna D  voert 9,37% Arabisch bloed via haar vader V: Yk Tiemen fan 't Sûd, haar moeder is de Friese merrie Sasma van de Steeg. Dirk Van Royen: "In 2012 tijdens de keuringsdag op de Strohoeve in Elsegem bij Willy Naessens kaapte Nanna D als veulen alle prijzen weg en werd destijds veulen- en dagkampioen. Het is een brave merrie die toch altijd goed voorwaarts is. Wij hebben vandaag hier in Neerpelt eveneens haar volle broer, de ruin Lipke D voorgebracht, hij behaalde ook een eerste premie. Wij rijden onze paarden zuiver recreatief, Lipke D loopt in dubbelspan met de 6-jarige Ento D (V: Maestro) Nanna D wordt betuigd door Luc Van Den Abielle in 't Perdegedoe in Maarkedal waar mijn vrouw en ik de menbrevetten A en B behaalden. Dan staat er nog de 2-jarige halfbroer Quickly D (V: Yk Tjimme) bij ons op stal. Wij beleven veel plezier aan onze vier Arabo-Friezen en beseffen nu eigenlijk pas dat wij toppaarden op stal hebben waar wij enorm trost op mogen zijn. De resultaten van vandaag zijn een bekroning van onze jarenlange inzet en werk."

Nanna D won het merriekampioenschap van de 3 jaar en oudere merries, werd Ster en tevens Dagkampioen.

 

Trots op EAFS-fokkerij!

Na elke rangschikking van een groep veulens en paarden gaf de jury een verhelderende argumentatie over hun beoordeling, als afsluiter van de Arabo-Friese keuringsdag noteren wij volgende besluitvorming van de jury: "Vandaag werden hier allemaal bijzonder mooie en rassige veulens en paarden getoond, het was voor ons altijd zwaar wikken en wegen om een winnaar aan te duiden maar de getoonde kwaliteit is het beste bewijs dat de Arabo-Friezen fokkerij op het goede spoor zit. Een fokkerij om trots op te zijn!"