Tom Stokmans kiest voor Arabo-Friezen

24/11/2019

Goed nieuws! De belangstelling voor Arabo-Friese paarden blijft toenemen. De prestaties op het terrein spreken voor zich en meer atleten kiezen voor een Arabo-Fries als sportpaard. 

 

Na Sam Gees (18), die al eerder dit jaar de stap zette naar een vierspan Arabo-Friezen laat nu ook Tom Stokmans (41) weten dat hij volgend jaar een vierspan zal uitbrengen in de samengestelde mensport.

 

In een vorig hoofdstuk van zijn leven was Tom Stokmans (Wuustwezel) actief als springruiter, later ontdekte hij al snel de liefde voor de mensport en nam met trekpaarden in enkel-, dubbel- en vierspan gedurende tien jaar succesvol deel aan wedstrijden voor trekpaarden. 

Tom Stokmans: “Het aantal competities voor trekpaarden ligt niet erg hoog en ook het deelnemersveld is beperkt. Hierdoor keken wij uit voor een overstap naar een ander ras en op voorstel van onze buurman, Belgisch Kampioen Sven Stuyck die ook onze trainer is, kwamen wij al snel bij Arabo-Friezen. Mooie paarden met een betrouwbaar karakter en veel werklust, dit zijn voor ons de ideale sportpaarden, maar deze paarden zijn niet makkelijk te vinden. Momenteel staan er vijf Arabo-Friezen op stal maar wij zijn nog op zoek naar extra paarden met wedstrijdervaring. Onze meest ervaren Arabo’s zijn Bouke en Topspeed Bauke, zij komen uit het vierspan van Edouard Simonet. Daarnaast hebben wij nog drie jonge paarden in opleiding. Deze winter neem ik in tweespan deel aan oefenmarathons en indoors, volgend jaar starten wij met een vierspan in de samengestelde mensport.”

 

Sven Stuyck over zijn leerling Tom Stokmans: “Ik ken Tom al lang, hij is onze achterbuur en bijna wekelijks neemt hij les bij mij. Tom is een goede leerling, een gemotiveerde menner, een doorzetter die er altijd voor 100% voor gaat. Dat was zo met zijn trekpaarden en is ook zo met de Arabo-Friezen. Bij de overstap naar een ander ras opteerde Tom aanvankelijk voor Tuigpaarden maar op mijn advies begreep hij al snel dat Arabo-Friezen een betere keuze zou zijn.”